top of page

Як підібрати амуніцію для чотирилапих

Поради від Save Pets of Ukraine та кінолога


Амуніція - це набір споряджень, які забезпечують "зв'язок" між твариною і її власником. До неї входить: нашийник чи шлея, повідець, карабіни та елементи кріплення, намордник.

Правильно підібране спорядження підтримає освітній процес та допоможе вберегти вашого улюбленця від нещасних випадків.


Ініціатива Save Pets of Ukraine та кінологиня Тома Воїнова зібрали поради стосовно вибору амуніції для комфорту та безпеки вашого кудлатика.




1. НАШИЙНИК ЧИ ШЛЕЯ?


Нашийник - це виріб, який має форму кільця зі шкіри, тканини, металу, пластмаси із застібкою, що одягається на шию тварині. Він є свідченням того, що собака не безпритульна й має власників. Головна перевага нашийника – це практичність та повний контроль за вихованцем, у тому числі під час дресирування, при відпрацюванні команд.


Шлейка для прогулянок використовується як заміна нашийнику. Підійде для собак, що мають вроджені чи набуті хвороби, або для тварин, які тягнуть повідець чи вивертаються з нашийника. Дуже важливо обирати шлейку правильно! Вона не повинна натирати шкіру чи створювати інший дискомфорт. Наприклад, хвостики з довгою пухнастою шерстю частіше страждають від шлейки, бо під ременями швидко утворюються ковтуни й місцями вириваються. Головна перевага шлейки – у рівномірному розподілі навантаження на спину, але вона мінімально впливає на процес виховання хвостика.


⁃ «Якщо в улюбленця немає вроджених та набутих хвороб, тоді слід обирати нашийник з повідцем» - спираючись на свій досвід, рекомендує кінологиня Тома Воїнова.


2. КЛАСИЧНИЙ ПОВІДЕЦЬ ЧИ РУЛЕТКА?


Повідець класичний - важливе доповнення до нашийника або шлейки. Підбирати повідець слід з урахуванням породи, віку улюбленця і того, наскільки він активний та енергійний. Для великої собаки потрібен більш потужний повідець, ніж для маленьких порід. Зазвичай довжина повідка становить близько 2-2,5 м. Короткий варіант в 1,5 м необхідний для пересування по людних вулицях, поїздок в транспорті чи походу до ветеринара. Повідці довжиною понад 5 м краще використовувати тоді, коли ваш улюбленець знає і чітко виконує команди.


Рулетка. Великою популярністю зараз користуються повідці-рулетки. Перевага такої конструкції – в можливості надавати вихованцеві достатньо свободи й регулювати довжину простим натисканням кнопки. Але вона хороша для дрібних і середніх вихованців вагою до 30 кг. Якщо великий пес кинеться в бік, система блокування рулетки може не спрацювати, і власник втратить контроль над ситуацією. Собака може потрапити під машину, заподіяти шкоду собі, іншому вихованцеві або людині.


«Аксесуар повинен відповідати породі вихованця і його темпераменту» - наполягає кінологиня.


3. Намордник


Намордник - виріб, який обмежує відкриття пащі, не дозволяє тварині кусати чи підбирати із землі випадкову вуличну їжу.

В ідеалі обирайте намордник-корзинку. Він повинен сидіти досить щільно, щоб собаці не вдалося зняти його через голову, і, в той же час, не тиснути, щоб вихованцю було комфортно дихати, відкривши пащу і висунувши язик.

Для агресивних собак краще придбати суцільні шкіряні намордники. Намордники у вигляді петлі ненадійні, але вони відмінно підходять для миттєвого упокорення тварини. Вони застосовуються для фіксації пащі собаки у конкретних ситуаціях, наприклад, для відвідування ветеринара або перетину жвавого місця. Тканинні синтетичні намордники використовуйте лише для короткочасного перебування собаки у ньому: під час вакцинації чи поїздок у транспорті.


⁃ «Найбільша помилка у вихованні чотирилапого улюбленця - це надання повної свободи щеняті. Починайте його виховувати з того моменту, як хвостик зʼявився у вашій родині та з трьох-місячного віку привчайте собаку до амуніції» - рекомендує кінологиня Тома Воїнова.

bottom of page