top of page

Дослідження: як війна вплинула на притулки для тварин

В Україні створили базу притулків для собак та котів і підрахували кількість тварин, які потребують допомоги

510 притулків, стерилізаційних центрів та зооволонтерів, які опікуються покинутими тваринами. 25 799 собак та 19 473 коти знаходяться під опікою притулків та волонтерів. Це дані по всій Україні станом на січень 2023 року, зафіксовані в ході першого перепису притулків для тварин.

Дослідження було ініційовано з метою оцифрувати масштаб катастрофічного впливу на життя тварин, спричинений повномасштабним вторгенням. Завдяки перепису створена база організацій та волонтерів, які опікуються покинутими собаками та котами, а також визначені їх нагальні потреби. Дослідження проведено українським центром вивчення громадської думки «Соціоінформ» на замовлення найбільшого українського виробника харчування для котів та собак Kormotech, який у 2022 році заснував національну ініціативу Save Pets of Ukraine.


В ході дослідження було проведено 14 глибинних інтерв’ю з представниками притулків, стерилізаційних центрів та зооволонтерів як у прифронтових областях, так і в тилу.

Згідно даних перепису, внаслідок війни в Україні кількість тварин в притулках та на утриманні зооволонтерів стрімко зросла: на 20-30% у тилових областях, на 60% у зооволонтерів та на 100% і більше у притулках прифронтових областей. Більшість тварин, яким надано притулок у час повномасштабної війни – домашні, покинуті господарями при евакуації.

Водночас, притулки зіштовхнулись зі значним браком ресурсів. Їхнє основне джерело допомоги – пожертви українців – знизилось через масову міграцію та падіння рівня доходів. ТОП-потреби: корм, ветеринарна підтримка та ліки. Взимку актуалізувалась проблема вартості опалення та часті вимкнення електроенергії (яка живить водопостачання, обігрів, роботу холодильників).

Актуальними проблемами також є: зниження частки адопції тварин, брак персоналу у притулках, розширення притулків, необхідність ремонту чи побудови вольєрів. На прифронтових територіях гостро стоять питання: руйнувань, потенційної необхідності евакуювати притулок, труднощі з закупівлею та доставкою кормів/ліків.

У вирішенні цих проблем притулки і


зооволонтери покладаються на: громадськість, зоозахисні організації та благодійні фонди, волонтерів та бізнес. Цього року до підтримки притулків більш активно долучились іноземні організації, зокрема, у питаннях матеріального забезпечення, поставок кормів та прилаштування тварин.



Виходячи з добової норми споживання корму 300 г для собак та 250 г для котів, притулкам та зооволонтерам для годування тварин необхідно:

· щодня 7 740 кг корму для собак та 4 868 кг – для котів;

· щороку 2 825 тонн корму для собак та 1 777 тонн – для котів.


З березня 2022 року по січень 2023 року ініціатива Save Pets of Ukraine надала майже 1000 тонн корму притулкам та зооволонтерам, що становить чверть загальнонаціональної потреби. З них 20% надано компанією Kormotech, решта надійшла від партнеру ініціативи – благодійного фонду U-Hearts та іноземних донорів.

Маючи цифри річної потреби у кормі, а також знаючи інші проблеми притулків, Save Pets of Ukraine планує ще більш ефективно та системно залучати цільову допомогу. Зокрема, ініціатива вже надає притулкам генератори та обігрівачі, а також вакцини, медичні препарати, клітки, переноски для транспортування та інше.

bottom of page